Pokrzywa zwyczajna, czyli szklanka pełna zdrowia

Najlepsze rzeczy na tym świecie są za darmo, a potwierdza to ciekawy przypadek pokrzywy zwyczajnej. Ten dla wielu uprzykrzony chwast posiada cenne właściwości lecznicze. Zamiast więc łapać za kosę, aby na dobre pozbyć się jej z sadu czy ogrodu, zrób z niej herbatkę, a wyjdzie ci to na zdrowie.

Liście i korzenie pokrzywy są niezwykle bogate w sole mineralne, w tym cenne żelazo, którego niedobory, obok jodu, są dziś powszechne. A nawet niewielki spadek poziomu żelaza objawi się trudnym do wytłumaczenia ciągłym zmęczeniem, zawrotami głowy i obniżoną zdolnością do koncentracji. Skóra nabierze bladości i stanie się szorstka, a włosy i paznokcie kruche i łamliwe. Długotrwałe niedobory żelaza mogą doprowadzić do rozwoju niedokrwistości, a wtedy niezbędna już będzie pomoc lekarska. Trzeba się więc ratować, najlepiej wzbogacając dietę w produkty bogate w cenny pierwiastek, a do takich niewątpliwie zalicza się pokrzywa zwyczajna. Warto przy tym pamiętać, że żelazo najlepiej przyswaja się w obecności witaminy C, i nie żałować sobie owoców i warzyw.

Odwar z liści pokrzywy zwyczajnej

2 – 2,5 łyżki liści pokrzywy zalać 2 szklankami gorącej wody i gotować pod przykryciem 5 min, odstawić na 10 min i przecedzić do termosu. Pić 1/2 – 2/3 szklanki 2 – 3 razy dziennie w niedokrwistości i jako środek poprawiający przemianę materii.
(źródło: A. Ożarowski)

Do celów leczniczych zbiera się liście pokrzywy od czerwca do września i suszy w cieniu i przewiewie. Wiele źródeł za najbardziej wartościową uznaje pokrzywę zbieraną na wiosnę przed pierwszym kwitnieniem, tzw. majową, ale każda będzie doskonała.